Vrijdag 23-10-2020 bereikte ons het droeve bericht dat één van onze zangers, de bas Louis ten Broeke op 87-jarige leeftijd is overleden.

bas broeke. louis ten

 

 

 

 

 

 

 

Onze gedachten en condoleances gaan uit naar zijn vrouw Anny en zijn kinderen en kleinkinderen, en wensen hen sterkte in deze droeve dagen.

Helaas zullen ook wij in deze periode gehouden zijn aan de nu geldende regels en dus niet voor de laatste maal voor hem en zijn familie mogen zingen.
Als laatste afscheid zullen wij voor hem en zijn naasten een erehaag vormen bij het verlaten van de kerk.
Rust zacht Louis en dank voor alles wat je voor ons koor hebt gedaan.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0.00 (0 Stemmen)

verhuisd

 

Na meer dan 30 jaar ons repetitieadres aan de Rijnlust in Gouda te hebben gehad zijn wij per 26 september 2019 verhuisd naar het muziekgebouw van Gouda's Harmonie De Pionier.

In de Lustenburgt wij wij alle afgelopen jaren met heel veel plezier gerepeteerd. feest gevierd, vergaderd, gasten ontvangen en met elkaar lief en leed gedeeld. Helaas heeft de Corona-epedemie daarbij roet in het eten gegooid. Het was heerlijk toen we per 1 juli weer met de repetities mochten beginnen maar dat kon in de Lustenburgt helaas niet volgens de regels van het RIVM. Goede raad was duur en tijdens onze zoektocht naar een vervangende ruimte heeft de Pionier haar deuren voor ons wijd open gezet en waren we daar van harte welkom en konden we op anderhalve meter afstand van elkaar repeteren. Aangezien we niet weten wanneer er een eind gaat komen aan deze pandomie hebben we in goed overleg besloten onze spullen te pakken en te verhuizen naar de lokatie aan het Ankerpad (sluiseiland)

We zijn er klaar voor om daar nieuwe herinneringen te gaan maken en vanuit daar de toekomst een nieuw impuls te geven. We gaan samen opweg naar 100 jaar Gouda's Liedertafel

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Wij zijn verhuisd - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Als je mij 25 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is die samen liedjes zingen die ze ingestudeerd hebben.

Als je mij 15 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat het een groep mensen is die plezier hebben in het leren van liedjes en die daarna ook uitvoeren.

Als je mij 10 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is die samen werken aan het instuderen van liederen, ook als ze daar nu net even geen zin in hebben, en zelfs als ze misschien een wat mindere dag hebben, maar toch maken ze er samen iets heel moois van. Ik had je dan ook verteld dat dat iets is wat ik mijn hele leven al wilde doen, maar altijd dacht dat daar ik niet goed genoeg voor was.

Als je mij 5 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is dat werkt aan een prachtige collectie liederen en probeert om die precies op de juiste manier uit te voeren zodat juryleden dat ook kunnen waarderen. Ik had je dan geantwoord dat je alleen maar zo goed kan zijn als het koor waarmee je zingt.

Als je 1 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is die samen uren repeteren om de muziek nog perfecter te maken en samenwerken om de mensen iets te laten voelen als je die muziek zingt. Ik zou je ook geantwoord hebben dat het een groep van mensen is dat samengehouden word door een emotionele band en er is altijd wel een lied dat dat bewijst. En ook al zijn ze niet altijd de beste vrienden, ze zijn een.

Vandaag zou ik je willen vertellen dat een koor ook een familie is. Een koor is een familie die, misschien dan niet door een bloedband word samengehouden, maar door de liefde voor de muziek. Een koor is een familie waarbij hun hart klopt op de maat van de muziek. Een familie die elkaar misschien niet altijd aardig vindt, maar wel een familie die van elkaar heeft leren houden, en een familie die nooit iemand in de steek laat. Ik zou je zeggen dat zingen in een koor iets is dat ik al bijna heel mijn leven doe, en dat mijn koorfamilie tegenslagen, hoofdpijn en angsten heeft gekend en dat misschien juist nu nog steeds kent. Misschien is er geen garantie dat we ooit nog samen zullen optreden en misschien is ons laatste optreden al geweest en wisten we dat helemaal niet eens. Maar daar gaan we niet vanuit. Want een koor is meer dan een groep mensen die een liedje zingen dat ze geleerd hebben. Het zijn uren, dagen, maanden en jaren van verbonden zijn met elkaar en er is geen een virus die dat gaat veranderen!

Vrij vertaald van Choir – by Chloe door Joop Meijers

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Wat is een koor? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Cartoon in de Goudse Post van 29-07-2020 naar aanleiding van het artikel "Gouda's Liedertafel zingt weer" dat on-line is verschenen bij deze krant.

87fa7836 3a6d 45e4 ad30 cbfc764459eb thumb1024

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Met dank aan Peter-B / Goudse Post - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Na ruim bijna vijf maanden in de ban van het Coronavirus te zijn geweest en niet meer te hebben gezongen anders dan met het studieprogramma op de computer, heeft Mannenkoor Gouda’s Liedertafel voorzichtig de draad weer opgepakt en zijn de gezamenlijke repetities weer begonnen.

Alleen voor hen die daar behoefte aan hebben en die het aandurven dan, want gezien de gemiddelde leeftijd en gezondheidssituatie van sommige mannen, ziet niet iedere zanger het zitten om nu al weer samen te oefenen. En dat is heel begrijpelijk, toch heeft iets meer dan de helft van de mannen genoeg van het wachten en is met veel plezier weer aan de studieavonden begonnen.

P1110885 1

P1110903 1

P1110913 1

P1110907 1

 

 

 

 

 

Foto's: Wim Zuijdendorp iov GLT

De stemmen hebben behoorlijk te lijden gehad onder de coronaomstandigheden, maar dirigent Han-Louis Meijer is heel tevreden over de opbouw die nu weer sinds 9 juli gaande is. Langzaam is weer begonnen met de ademhalingstechnieken en het ophalen van al reeds ingestudeerde stukken. Er is begonnen met een uurtje studietijd en dat gaat in de loop van de weken uitgebreid worden tot men weer in het normale ritme is gekomen.

En dan zijn er nog de strikte meter regels van het RIVM om weer samen te mogen komen. De anderhalve meter uit elkaar, een goed geventileerde ruimte en een hoogte die luchtcirculatie kan bevorderen. Dat was een probleem in de huidige oefenruimte van het mannenkoor. Helaas was daar geen mogelijkheid om die afstand te kunnen garanderen en ook de hoogte van de locatie was niet ideaal. Gelukkig bood Gouda’s Harmonie de Pionier uitkomst door hun oefenruimte aan het Ankerpad beschikbaar te stellen en daar wordt door het mannenkoor dankbaar gebruik van gemaakt.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Gouda’s Liedertafel zingt weer! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Hoera, we gaan weer repeteren!

Hier hebben we lang naar uitgekeken en eindelijk is het dan zover. Onder strikte voorwaarden uiteraard, maar toch, het voelt weer goed.

Helaas is onze huidige oefenruimte veel te klein om volgens de RIVM regels de repetities weer op te pakken maar gelukkig is

Gouda's Harmonie 'De Pionier' zo vriendelijk geweest hun repetitieruimte vanaf donderdag 9 juli as voor ons open te stellen, en dat waarderen we zeer.

 DSD0727 klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 Yeh, we mogen weer !!!!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Yeh, we mogen weer !!!! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Volgens MP Rutte, tijdens zijn Corona persconferentie deze week, mogen koren weer, onder bepaalde voorwaarden, opstarten!
Er gloort dus weer licht aan de horizon, of worden we bijgemaakt met een dode mus?

Er gaan nu de wildste verhalen de ronde, bijvoorbeeld dat je als je binnen wilt oefenen minstens 3 meter atsand moet houden in een ruimte van 4 meter hoog. Nou dat gaat natuurlijk niet gebeuren en dat is ook niet reeel. Wie heeft zo'n ruimte en met 3 meter afstand kan je elkaar niet eens horen. Nee dit zou geen haalbare kaart zijn, laten we eerst de voorwaarden van het RIVM maar afwachten. Ik hoop van harte dat zij de aanbevelingen van Koornetwerk Nederland en anderen in hun overwegingen mee nemen want die hebben prima aanbevelingen gedaan.

Op Clasic FM kunnen we oa het volgende lezen:

Onlangs schreven 1 miljoen Nederlandse koorzangers, van onder andere Cappella Amsterdam, het Groop Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor, een open brief aan het RIVM. De boodschap: het is de hoogste tijd om de regels voor koorzang te versoepelen. Inmiddels is uit betrouwbaar onderzoek gebleken dat zingen zelfs veiliger is dan spreken als het gaat om de uitstoot van aerosolen. “De verwarring is compleet nu we wél in een vol vliegtuig naast elkaar mogen zitten, maar samen zingen nog altijd als een te groot risico wordt bestempeld, zelfs met voldoende tussenruimte of in de buitenlucht. Het is allemaal steeds moeilijker uit te leggen,” schrijven de koorzangers. Tijdens de laatste persconferentie is bekendgemaakt dat zangkoren per 1 juli onder voorwaarden weer kunnen oefenen en optreden. Het RIVM komt binnenkort met een richtlijn. We moeten dus nog even geduld hebben, maar zingen in een koor mag straks dus weer. Meezingen bij missen, concerten en in stadions blijft nog wel verboden.Snapt u het nog?

Wordt vervolgd!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Er gloort weer licht aan de horizon - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Afgelopen dinsdagavond heeft, net als vorige week de jubuileumcommissie, nu ook de muziekcommissie via een Skype verbinding de stand van zaken besproken. Wat kan wel en wat niet? Zou onze concertreis in oktober wel door kunnen gaan? We zullen het pas na 28 april weten, en dan zal het waarschijnlijk nog steeds een vraagteken zijn.
Maar om voorbereid te zijn op alles, en tegen die tijd niet voor verrassingen te komen staan, is er toch maar vast een programma gemaakt voor de kerkdienst in de Dom van Keulen, wat de afsluiter van de reis moet worden. Dit programma moet de goedkeuring van het bisdom krijgen en daar kan nog wat tijd overheen gaan.
Verder de mogelijkheden besproken hoe we, als er een versoepeling van de omgangsregels zou komen, de repetities weer zouden kunnen oppakken. Misschien, als er weer grotere groepen bij elkaar mogen komen, steeds apart met de stemgroepen? We zullen het zien.
Blijf gezond allemaal.

20200407 muziekcm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Voorbereid op (bijna) alles - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Bestuur, dirigent en zangers van ons koor zijn heel vereerd u het volgende te kunnen meedelen.

Deze week hebben we de officiële uitnodiging binnen gekregen om zondagavond 11 oktober een Vesperdienst muzikaal te ondersteunen in de Dom van Keulen. Deze dienst wordt live uitgezonden op radio en televisie (WDR). Dit is een once in a lifetime mogelijkheid, en u begrijpt dat we deze kans met beide handen hebben aangepakt.

dom van keulen buiten

dom van keulen binnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al enkele maanden zijn we bezig met de invulling van onze concertreis naar Wuppertal die plaats gaat vinden van 9 t/m 11 oktober 2020, met dit als kers op de taart.

Naast een ontmoeting met de Haaner Männergesangverein 1886 en Frauenchor Dacapo (waarmee we op zaterdag 5 september een concertje geven in Gouda) gaan we op 10 oktober in Wuppertal een gezamenlijk concert met deze twee koren verzorgen, maar ook de omgeving verkennen en vooral leuke dingen doen. En daar is dus deze verrassing bij gekomen. Zin in!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Vereerd met uitnodiging - 5.0 out of 5 based on 2 votes