Summer vacacioneskopie1

 

Na een laatste “normale” repetitie afgelopen donderdagavond is het nu bijna tijd voor vakantie.

Bijna, want a.s. donderdag 18 juli 2019 is het nog “Bonte avond” voor de koorleden van Gouda’s Liedertafel. Samen met onze partners en donateurs komen wij deze periode nog eenmaal bij elkaar voor een avond met zang, sketches, hapjes en drankjes, kortom voor een heel gezellige avond.

Deze avond huldigen wij ook onze jubilarissen. Dit jaar ontvangen Arie Ernst en Ben Schaareman de jubileumspeld van het KNZV uit handen van onze gewest vertegenwoordiger Cor Godefrooi.

 

1e ernst. arie

bas schaareman. ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1e tenor - Arie Ernst                                                                  bas - Ben Schaareman

 

Op 22 augustus pakken wij de repetitiedraad weer op en gaan ons dan vooral richten op de komende kerstconcerten op 12 en 17 december in verzorgingshuizen in Gouda en op 21 december samen met het mannenkoor Die Gouwe Sanghers uit Boskoop in de Ontmoetingskerk in Waddinxveen.

Ook staat nog het voorjaarsconcert op het programma dat op 28 maart 2020 zal plaatvinden in de Sint Janskerk in Gouda samen met de Brassband Schoonhoven. En daarna volgen nog vele andere concerten in Gouda, maar ook in het buitenland. Houd u deze pagina en onze concertagenda op de website in de gaten en u weet dan waar u ons kunt vinden.

Graag tot 22 augustus, komt u dan ook ons koor versterken? U bent dan welkom in wijkgebouw “De Lustenburgt” aan de Rijnlust in Gouda.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Het is vakantie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Zaterdag 25 mei zal ons koor twee maal een optreden verzorgen tijdens het Fulco Korenfestival in IJsselstein.

U vindt ons om 12 uur in de NH Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg en om 14:30 uur in de Basiliek aan de Sint Nicolaasstraat,

Beide concerten duren een half uur en u kunt genieten van oa Abendfrieden van Schubert; Schmiedengeselle van Lortzing; het bekende bluesnummer Jacobs Ladder en vele andere mooie stukken.

Zien wij u daar ook,bij een van de concerten (of bij allebei)? Graag tot dan!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Gouda's Liedertafel te gast bij Fulco's Festival IJsselstein - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Zing jij ook zo graag? Klink jij onder de douche ook zo geweldig of vragen je huisgenoten je al snel om ermee te stoppen? Kom dan gerust eens bij ons langs tijdens onze open repetitie op zaterdag 18 mei 2019 in de Agnietenkapel in Gouda. Wij zijn Mannenkoor Gouda’s Liedertafel en zingen allemaal ook erg graag en samen klinken we beter dan alleen. Dus waarom kom je het niet eens bij ons proberen, wij willen onze ervaring en kennis graag met jouw delen. Je vind ons in de Agnietenkapel in de ochtend tussen 11 en 12 uur en in de middag tussen 2 en 3 uur. Tussendoor kun je daar ook terecht voor informatie over ons koor.

Gezamenlijk kunnen we letterlijk de wereld aan. Waarom, omdat muziek verbroederd, dat hebben we in ons 96-jarig bestaan wel bewezen. Naast optredens in Gouda hebben we concerten gezongen in vele plaatsen in Nederland. Ook waren we vaak te gast in het buitenland zoals o.a. in Duitsland, Engeland en Wales en in Zwitserland.
Wij zingen graag de bekende mannenkoorliederen maar ook moderne stukken staan bij ons op het repertoire. Wil jij ook deel uitmaken van deze groep mannen en samen met ons muziek maken? Wil jij ook mee op onze altijd heel gezellige concertreizen, waarbij ook de partners meekunnen, kom dan eens proeven aan het zingen tijdens een repetitieavond.

Wij repeteren iedere donderdagavond van 20:00 tot 22:30 uur in Wijkgebouw De Lustenburgt aan de Rijnlust 21 in Gouda (Plaswijk). Je bent van harte welkom.
Volg ons ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Kom proeven aan het zingen - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Woensdagavond 9 januari 2019 heeft ons koor met een kleine serenade in het Huis van de Stad, afscheid genomen van onze beschermheer, burgemeester Milo Schoenmaker. 
We zongen onder andere een aangepaste versie van de ode op onze mooie stad Gouda:

Milo zegt adieu, 
voor Gouda is dat sneu.
Wij nog jaren door, 
met dank van 't mannenkoor.
Goudse kazen, grote gaten,
Grachten, kaarsen, oude straten
Sluis aan 't Mallegat
Gouda IJsselstad

IMG 20190110 113746 871

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Wij wensen hem veel succes en sterkte toe in zijn nieuwe baan.
Foto: Theo Krins

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 4.75 (2 Stemmen)
Afscheid beschermheer - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Gisteren (6 januari) HBF2018020856719 kleintjewas officieel het einde van ons jubileumjaar en vandaag vieren we dat we 96 jaar zijn geworden. #hiephiephoera

Donderdagavond kijken we tijdens de nieuwjaarsreceptie terug naar het afgelopen jaar en toasten we op het nieuwe. En voor de komende tijd #samenopwegnaar100jaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Hieperdepiep Hoera - 5.0 out of 5 based on 1 vote

kerst klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Kerstwens - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Zaterdag 27 okotber 2018 heeft ons koor meegedaan aan de KNZV Holland Korendag. 

Samen met 11 mannenkoren uit het gewest Holland verschenen we voor een jury die ons beoordeelde op verschillende dingen zoals Zuiverheid, Ritmiek en Nuancering.

Helaas starte de dag met een probleempje. De pianist was ziek waardoor onze dirigent als pianist ging fungeren en wij het dus eigenlijk zonder dirigent moesten optreden. Het was een gote gok maar het heeft wonderwel goed uitgepakt. 

De werken die we ter beoordeling aan de jury hebben voorgezongen waren o.a. Wildersruch en Abendfrieden van Schubert, Slavenkoor van Verdi, Pelgrimskoor van Wagner en het Izje Cheruvimy van Bortnjanski. De Rivers of Babylon, Jacobs Ladder en Conquest of Paradise werden begeleid op de djembe door Jeroen Groot.

Aan het einde van de dag mochten we de derde prijs in ontvangst nemen. Qua puntenaantal kwamen we eigenlijk in aanmerking voor de 2e prijs, maar aangezien er twee koren waren (Zoetermeers mannenkoor en Dordrechts mannenkoor KNA) die met hetzelfde aantal punten, net boven ons eindigden hadden beide recht op de eerste plaats. En als de voorzitter van de jury de puntentelling bekend maakt en begint met de woorden; "Als je als koor zo goed bent dat je eigenlijk zonder dirigent zo goed kunt presteren dan tel je mee en heb je dubbel en dwars een prijs verdiend!", dan ben je zo trots als een pauw.

Hé, een derde plaats is toch fantastisch?

22 137 1puntentelling Leerdam klein

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
3e plaats Holland Korendag 2018 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Onderweg naar 100 jaar - 4.5 out of 5 based on 4 votes
Gouda's Liedertafel breekt met traditie - 4.8 out of 5 based on 4 votes

Gelezen in AD-Groene Hart
Door: Gijs Kool
11-10-2018 - Foto: @Pim Mul

 

Mannenkoor Gouda's Liedertafel bestaat 95 jaar en viert dit zaterdag in de Goudse Schouwburg. Bijna een eeuw oud - dat is voor een koor geen vanzelfsprekendheid nu veel koren door gebrek aan leden moeten stoppen. ,,Wij doen ons best om de jonkies van zo'n 55 jaar erbij te krijgen.''

safe image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat een mannenkoor anno 2018 gestaag doorzingt, is niet meer vanzelfsprekend in Nederland. Want de vergrijzing zorgt ervoor dat steeds minder jonge mensen zich aanmelden. ,,We worden bij Gouda's Liedertafel ook allemaal wat ouder'', vertelt huidig voorzitter Piet van Vliet (64).

Maar toch is mannenkoor Gouda's Liedertafel alive and kicking. Het geheim? Zingen is gezond, gezellig, afwisselend en het koor fungeert ondertussen ook als een sociaal vangnet, weet Van Vliet.

Zaterdagavond zit de Goudse Schouwburg afgeladen vol met familie, vrienden en bovenal fans van het Goudse mannenkoor. Voor oud-voorzitter Jan Blom (76) is dit hét concert waaraan hij met een aantal koorleden al het hele jaar werkt. Het repertoire voor het jubileumconcert is ietwat aangepast.

Weliswaar verandert dit elk jaar omdat de mannen niet altijd hetzelfde lied willen zingen, maar het wordt ook telkens wat moderner. En dit keer komt er zelfs wat operamuziek bij kijken.

Knarren

,,Tijdens mijn afscheid als voorzitter vorig jaar zei de dirigent: 'We gaan opera doen'. Ik vroeg hem direct: 'Kunnen wij knarren dat wel?''', herinnert Blom zich nog. ,,Afgelopen zaterdag repeteerden we die operamuziek en het krijgt al mooi vorm'', zegt Blom tevreden.

Het uitzoeken van nieuwe liederen om op de liedertafel te leggen is belangrijk, weet Blom. ,,Wil je het publiek tevreden houden, dan moet je iets nieuws bieden; zo gaan we ook steeds vaker popliederen zingen, maar ook jazzy-achtige liederen die we voor dit concert hebben ingestudeerd.''

“Wil je het publiek tevreden houden, dan moet je iets nieuws bieden”

Jan Blom

Volgens Blom is dit allemaal bedacht om het publiek te kietelen en stiekem ook om 'jonge mannen' over te halen om op het koor te komen. ,,Ik ben zelf 76 jaar oud; mannen van 55 zijn in onze ogen jonkies.''

Gouda's Liedertafel bestaat uit leden die niet alleen uit Gouda komen. Met leden uit Alphen, Bodegraven, Stolwijk en Nieuwerkerk is het een heus regiokoor. ,,Een echt mannenkoor ook'', weet Blom. ,,Als er een onvertogen woord is gevallen en we na afloop van de repetitie een biertje drinken, is het vaak weer kwijt.''

Of er veel bier doorheen gaat? Blom moet hard lachen. ,,Ja, daar gaan wel wat biertjes doorheen, ja.'' Maar dan serieus: ,,Al gaan er steeds vaker meer oude baasjes op tijd al naar huis. Vroeger liep het langer uit, maar nu is het rond halftwaalf al afgelopen. Al zijn ze met pensioen, ze gaan vroeg naar bed.''

Pensionado's

Voor Gouda's Liedertafel is het ledental belangrijk: zeker zestig leden zijn nodig om op goede sterkte te zijn én te blijven, want het koor zingt vaak, en dan is niet iedereen in het land. ,,Veel pensionado's genieten van hun pensioen, dus we zijn blij als veertig tot vijftig mannen kunnen. We werken er elk jaar dan ook weer hard aan om nieuwe leden te krijgen. De leeftijd is van 50 tot in de 90 jaar. Er vallen ook mensen af.''

“Daarnaast zijn we een sociaal vangnet”

Piet van Vliet

De mannen worden door het zingen wel gezond oud, weet voorzitter Piet van Vliet. ,,We leren de juiste buikademhalingen, de goede ademhoudingen en het geeft bovenal veel plezier. Daarnaast zijn we een sociaal vangnet. Dat klinkt apart, maar de meesten van ons kennen elkaar al lang en we geven om elkaar. We leven met elkaar mee.''

De Goudse Schouwburg is bekend terrein voor het koor dat vaker zingt op mooie locaties. Zo zingen de mannen ook geregeld in de Goudse Sint-Janskerk of andere kerken in de stad zoals de Jozefkerk en de Pauluskerk.

Speciaal voor dit concert treedt ook de sopraan Anna Trombetta (24) op. Ze heeft eerder met het mannenkoor opgetreden tijdens kerstconcerten in de Sint-Janskerk en in het Duitse Spich. Ook bas-bariton Wiebe-Pier Cnossen zingt tijdens het jubileumconcert mee. Het koor wordt begeleid door pianist Rugter Jansen en het Trio Peter de Vries. De dirigent van het koor is Han-Louis Meijer, die het koor al ruim tien jaar onder zijn hoede heeft.

Internationale carrière

Over de sopraan is oud-voorzitter Blom zeer goed te spreken. ,,Ze is bezig met een internationale carrière maar is ons nog niet vergeten. Onlangs nog zong ze met ons mee en moest ze vanuit Berlijn komen. We kennen haar via onze dirigent die lesgeeft aan het conservatorium in Den Haag. We genieten van de solisten die nu nog bij ons willen zingen. Wellicht is het een volgende keer lastig omdat ze verder weg zit of boven ons budget uit begint te stijgen.''

Het concert van Gouda's Liedertafel is zaterdagavond om 20.00 uur in de Goudse Schouwburg. De allerlaatste kaarten zijn te verkrijgen via de site van het mannenkoor. https://liedertafel.nl

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 4.88 (4 Stemmen)
Gouds mannenkoor Liedertafel viert jubileum in Schouwburg - 4.8 out of 5 based on 4 votes