Zangersvrienden

Raar eigenlijk: De start van het nieuwe jaar is bijna geruisloos voorbijgegaan. Veel App-gebruikers hebben elkaar digitaal gefeliciteerd, maar verder…. Nog steeds zitten we thuis.

Andere jaren zouden we vandaag weer voor het eerst samenkomen en het GLT-jaar openen met een feestelijke nieuwjaarsreceptie in ons oefenlokaal, met een drankje en een feestelijk hapje. Maar we weten allemaal dat dit nu nog niet verstandig, en zelfs verboden, is. Laten we eerst wachten op veiliger tijden zodat we later in het jaar dit festijn kunnen inhalen.

Daarom langs deze weg voor iedereen een gelukkig, gezond en muzikaal 2021

Allemaal ook gefeliciteerd met ons Mannenkoor Gouda’s Liedertafel. Het is vandaag de 98ste verjaardag van ons koor.

Ja ons 100 jarig jubileum in 2023 komt snel in zicht. Tegen die tijd zijn het vast betere tijden, maar hopelijk al veel eerder natuurlijk want we hopen dat de vaccinatie welke binnenkort van start gaat ons in 2021 al veel meer vrijheid gaat geven zodat we weer kunnen genieten van het samen zingen en we ons op dit jubileum kunnen voorbereiden. Want zodra het kan wil iedereen weer repeteren. Alle leden die ik spreek kijken er zeer naar uit, zo ook Han Louis. Natuurlijk moeten we als zangers dan onze stem weer trainen en de stemgroepen weer op elkaar afstemmen. Gewoon lekker samen zingen maar ook, als we er weer klaar voor zijn, samen optreden.

Als koor staan we natuurlijk niet alleen, we zijn blij met onze gastvrouwen, donateurs, adverteerders en publiek. We zijn een onderdeel van de Goudse gemeenschap en willen daar ook actief aan bijdragen.

Volgend jaar kunnen we bij gelegenheid van de oudjaarsdag voor onze 99ste verjaardag (zonder corona) hopelijk weer iets organiseren en dan aandacht krijgen in de Goudse Media.

Laten we allemaal vanavond thuis het glas heffen en in gedachten op ons koor en onze medezangers een proost uitbrengen.

Laten we aan het begin van dit nieuwe jaar nog even stilstaan bij Louis ten Broeke die ons in het afgelopen jaar is ontvallen.

Verder wil ik nog even melden dat Sonja, de echtgenote van ons voormalig koorlid Jaap Perdijk is overleden.

 

Maar bij de start van dit nieuwe jaar kijken we vooruit tot de vaccinatie zover is gevorderd dat we weer kunnen beginnen.

Dus tot het zover is: wees voorzichtig en blijf gezond,

 

Hartelijke groet,

Piet van Vliet

Voorzitter Mannenkoor Gouda’s Liedertafel.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Gefeliciteerd allemaal - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Toen we elkaar bij de vorige jaarwisseling nog een mooi en gezond jaar toewensten, vol mooie concerten en evenementen, konden we niet bevroeden wat een dramatisch jaar dit zou gaan worden.

We bereiden ons voor op het concert met Brassband Schoonhoven in de Sint Janskerk, een bezoek aan Gouda van Frauenchor DaCapo uit Wuppertal - Duitsland en ons tegenbezoek later dit jaar. Het bevrijdingsconcert in de Sint Janskerk, het Gouds Korenfestival, verschillende kerstconcerten. De realiteit zou anders zijn, het ging allemaal niet door.

Dachten we eerst nog aan een korte virusgolf, er kwam een volledige lockdown.

Wat een teleurstelling, we mochten zelfs op een gegeven moment niet meer repeteren. En toen dat eenmaal weer wel mocht was de vraag; maar hoe dan? Goede raad was duur, dat kon niet meer in de Lustenburgt waar we al meer dan 30 jaar te gast waren. Gouda’s harmonie De Pionier bracht uitkomst, we konden op de donderdag in hun gebouw terecht voor deze periode met een optie op een permanente basis. Daar hebben we graag gebruik van gemaakt en vanaf 9 juli fijne repetities beleefd. Wat hadden we het zingen gemist. Na een aantal weken werd besloten de ruimte permanent te gaan huren en afscheid te nemen van de Lustenburgt. Inmiddels is het muziekgebouw van De Pionier aan het Ankerpad 2 in Gouda ons nieuwe onderkomen.

Een ludieke actie van onze gastvrouwen zorgde ervoor dat we eigen mondmaskers kregen en daarmee konden we veilig naar de repetities komen en gaan. We haalden er zelfs de krant mee. De vreugde was helaas van korte duur want de tweede virusgolf kwam als een tsunami over ons heen en we zitten weer thuis, wachtend op betere tijden voor ons allemaal.

Zodra we mogen zingen en repeteren gaan we ons erop voorbereiden om zoveel mogelijk afgelastte concerten in te halen, u hoort dan uiteraard zo snel mogelijk weer van ons.

 

Leden en bestuur van “Mannenkoor Gouda ’s Liedertafel” wensen u allen een goede gezondheid toe, mooie kerstdagen en een gelukkig en veel beter nieuwjaar.

Samen gaan we op weg naar 2023, ons 100-jarig jubileumjaar!

kerstconcert 2010 032

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Wat een jaar! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Wat een fijne verrassing voor alle koorleden van het bestuur

Fijne kerstdagen allemaal

131683815 10159211039740827 5877378939718421757 n

131620342 10159211039655827 5074668588036229110 n

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Kerstverrassing - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Vrijdag 23-10-2020 bereikte ons het droeve bericht dat één van onze zangers, de bas Louis ten Broeke op 87-jarige leeftijd is overleden.

bas broeke. louis ten

 

 

 

 

 

 

 

Onze gedachten en condoleances gaan uit naar zijn vrouw Anny en zijn kinderen en kleinkinderen, en wensen hen sterkte in deze droeve dagen.

Helaas zullen ook wij in deze periode gehouden zijn aan de nu geldende regels en dus niet voor de laatste maal voor hem en zijn familie mogen zingen.
Als laatste afscheid zullen wij voor hem en zijn naasten een erehaag vormen bij het verlaten van de kerk.
Rust zacht Louis en dank voor alles wat je voor ons koor hebt gedaan.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Louis ten Broeke overleden - 5.0 out of 5 based on 1 vote

verhuisd

 

Na meer dan 30 jaar ons repetitieadres aan de Rijnlust in Gouda te hebben gehad zijn wij per 26 september 2019 verhuisd naar het muziekgebouw van Gouda's Harmonie De Pionier.

In de Lustenburgt wij wij alle afgelopen jaren met heel veel plezier gerepeteerd. feest gevierd, vergaderd, gasten ontvangen en met elkaar lief en leed gedeeld. Helaas heeft de Corona-epedemie daarbij roet in het eten gegooid. Het was heerlijk toen we per 1 juli weer met de repetities mochten beginnen maar dat kon in de Lustenburgt helaas niet volgens de regels van het RIVM. Goede raad was duur en tijdens onze zoektocht naar een vervangende ruimte heeft de Pionier haar deuren voor ons wijd open gezet en waren we daar van harte welkom en konden we op anderhalve meter afstand van elkaar repeteren. Aangezien we niet weten wanneer er een eind gaat komen aan deze pandomie hebben we in goed overleg besloten onze spullen te pakken en te verhuizen naar de lokatie aan het Ankerpad (sluiseiland)

We zijn er klaar voor om daar nieuwe herinneringen te gaan maken en vanuit daar de toekomst een nieuw impuls te geven. We gaan samen opweg naar 100 jaar Gouda's Liedertafel

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Wij zijn verhuisd - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Als je mij 25 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is die samen liedjes zingen die ze ingestudeerd hebben.

Als je mij 15 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat het een groep mensen is die plezier hebben in het leren van liedjes en die daarna ook uitvoeren.

Als je mij 10 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is die samen werken aan het instuderen van liederen, ook als ze daar nu net even geen zin in hebben, en zelfs als ze misschien een wat mindere dag hebben, maar toch maken ze er samen iets heel moois van. Ik had je dan ook verteld dat dat iets is wat ik mijn hele leven al wilde doen, maar altijd dacht dat daar ik niet goed genoeg voor was.

Als je mij 5 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is dat werkt aan een prachtige collectie liederen en probeert om die precies op de juiste manier uit te voeren zodat juryleden dat ook kunnen waarderen. Ik had je dan geantwoord dat je alleen maar zo goed kan zijn als het koor waarmee je zingt.

Als je 1 jaar geleden had gevraagd wat een koor is, dan had ik je waarschijnlijk geantwoord dat dat een groep mensen is die samen uren repeteren om de muziek nog perfecter te maken en samenwerken om de mensen iets te laten voelen als je die muziek zingt. Ik zou je ook geantwoord hebben dat het een groep van mensen is dat samengehouden word door een emotionele band en er is altijd wel een lied dat dat bewijst. En ook al zijn ze niet altijd de beste vrienden, ze zijn een.

Vandaag zou ik je willen vertellen dat een koor ook een familie is. Een koor is een familie die, misschien dan niet door een bloedband word samengehouden, maar door de liefde voor de muziek. Een koor is een familie waarbij hun hart klopt op de maat van de muziek. Een familie die elkaar misschien niet altijd aardig vindt, maar wel een familie die van elkaar heeft leren houden, en een familie die nooit iemand in de steek laat. Ik zou je zeggen dat zingen in een koor iets is dat ik al bijna heel mijn leven doe, en dat mijn koorfamilie tegenslagen, hoofdpijn en angsten heeft gekend en dat misschien juist nu nog steeds kent. Misschien is er geen garantie dat we ooit nog samen zullen optreden en misschien is ons laatste optreden al geweest en wisten we dat helemaal niet eens. Maar daar gaan we niet vanuit. Want een koor is meer dan een groep mensen die een liedje zingen dat ze geleerd hebben. Het zijn uren, dagen, maanden en jaren van verbonden zijn met elkaar en er is geen een virus die dat gaat veranderen!

Vrij vertaald van Choir – by Chloe door Joop Meijers

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Wat is een koor? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Cartoon in de Goudse Post van 29-07-2020 naar aanleiding van het artikel "Gouda's Liedertafel zingt weer" dat on-line is verschenen bij deze krant.

87fa7836 3a6d 45e4 ad30 cbfc764459eb thumb1024

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Met dank aan Peter-B / Goudse Post - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Na ruim bijna vijf maanden in de ban van het Coronavirus te zijn geweest en niet meer te hebben gezongen anders dan met het studieprogramma op de computer, heeft Mannenkoor Gouda’s Liedertafel voorzichtig de draad weer opgepakt en zijn de gezamenlijke repetities weer begonnen.

Alleen voor hen die daar behoefte aan hebben en die het aandurven dan, want gezien de gemiddelde leeftijd en gezondheidssituatie van sommige mannen, ziet niet iedere zanger het zitten om nu al weer samen te oefenen. En dat is heel begrijpelijk, toch heeft iets meer dan de helft van de mannen genoeg van het wachten en is met veel plezier weer aan de studieavonden begonnen.

P1110885 1

P1110903 1

P1110913 1

P1110907 1

 

 

 

 

 

Foto's: Wim Zuijdendorp iov GLT

De stemmen hebben behoorlijk te lijden gehad onder de coronaomstandigheden, maar dirigent Han-Louis Meijer is heel tevreden over de opbouw die nu weer sinds 9 juli gaande is. Langzaam is weer begonnen met de ademhalingstechnieken en het ophalen van al reeds ingestudeerde stukken. Er is begonnen met een uurtje studietijd en dat gaat in de loop van de weken uitgebreid worden tot men weer in het normale ritme is gekomen.

En dan zijn er nog de strikte meter regels van het RIVM om weer samen te mogen komen. De anderhalve meter uit elkaar, een goed geventileerde ruimte en een hoogte die luchtcirculatie kan bevorderen. Dat was een probleem in de huidige oefenruimte van het mannenkoor. Helaas was daar geen mogelijkheid om die afstand te kunnen garanderen en ook de hoogte van de locatie was niet ideaal. Gelukkig bood Gouda’s Harmonie de Pionier uitkomst door hun oefenruimte aan het Ankerpad beschikbaar te stellen en daar wordt door het mannenkoor dankbaar gebruik van gemaakt.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)
Gouda’s Liedertafel zingt weer! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Hoera, we gaan weer repeteren!

Hier hebben we lang naar uitgekeken en eindelijk is het dan zover. Onder strikte voorwaarden uiteraard, maar toch, het voelt weer goed.

Helaas is onze huidige oefenruimte veel te klein om volgens de RIVM regels de repetities weer op te pakken maar gelukkig is

Gouda's Harmonie 'De Pionier' zo vriendelijk geweest hun repetitieruimte vanaf donderdag 9 juli as voor ons open te stellen, en dat waarderen we zeer.

 DSD0727 klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 Yeh, we mogen weer !!!!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (2 Stemmen)
Yeh, we mogen weer !!!! - 5.0 out of 5 based on 2 votes