Bron: AD - Groene Hart
Datum: 21-12-2009


Koor Gouda's Liedertafel groeit in meer dan één, opzicht


GOUDA • Mannenkoor Gouda's Liedertafel krijgt de laatste jaren steeds meer leden. Het inmiddels 65 koppen tellende gezelschap trad zaterdag in de Pauluskerk op met een speciaal kerstconcert. Voordat het optreden begon, zette dirigent Han Louis Meijer de puntjes op de i.

MICHIEL MAAS

krant kerst 2009Zaterdagmiddag, half twee. Iedereen is keurig in smoking. Met wit overhemd en vlinderdas staan zo'n zestig heren in vier rijen op het podium. Er moet nog even wat worden geoefend. Snel loopt Meijer de verschillende kerstliederen door die deze middag ten gehore worden gebracht. Koorlid Joop Meijers luistert of het geluid goed staat afgesteld. „Normaal gesproken beginnen we al na de zomervakantie met de voorbereiding op de kerstuitvoering, maar dit jaar kwam er nog een concert tussen. We hebben dus wat minder tijd gehad." Gouda's Liedertafel heeft gemiddeld zo'n tien optredens per jaar en er wordt elke week gerepeteerd. Meijers: „Veel van de liederen brengen we het hele jaar door."

Net even over twee uur, tijdens Das Morgenrot, wijst Meijer op zijn buik. „Rrrrrrrr, vanuit het middenrif." Bij veel liederen pakt hij nog even de moeilijke passages om extra te oefenen. Het koor kijkt ontspannen, maar is geconcentreerd. Dat komt ook doordat Meij er de teugels strak houdt. „Blijf scherp," maant hij. „Als je de toon niet vast kunt houden, ga dan niet sneller zingen, maar hou je mond. Anders raakt ook je buurman in de war."
Dan is het half drie, nog even snel het laatste stuk. „We hebben nog maar een minuutje voor de deur opengaat." Dirigent Meijer vergeet in zijn enthousiasme dat hij op een podium staat en verliest zijn evenwicht. Met een atletische sprong weet hij een val te vermijden. Het leidt tot enige hilariteit in het mannenkoor.
„Het is een saamhorige en heel bereidwillige groep," zegt Meijer, naast dirigent concertpianist en stemcoach. Hij is nu zo'n drie jaar dirigent van Gouda's Liedertafel. „We zijn best ver gekomen, maar het zijn natuurlijk amateurs. Mensen moeten het wel leuk blijven vinden. Als ik te streng ben, haken mensen af. Aan de andere kant zijn de leden ook ambitieus en willen ze steeds verder. Je moet dus altijd die grens zoeken tussen professionaliteit en amateurisme. Meer professionaliteit begint ook bij het tegelijk openslaan van de boeken, goed opkomen en geconcentreerd blijven."
Om kwart voor drie ontspannen de mannen nog even met een warm drankje voor de start van het optreden. Straks moeten ze anderhalf uur rechtop in het gelid staan. Voor Frans van Wittmarschen en Jan van Loon is het hun eerste optreden. „Ja, het is best spannend," zegt Van Wittmarschen. „Ik moest nog wel even met mijn strik worden geholpen," zegt Van Loon. „Geen flauw idee hoe je zoiets knoopt."

SSST...
Het is enkele minuten over drie en rij voor rij lopen de leden van het koor richting podium. „En daar gaan de pinguïns," roept een koorlid vrolijk. „Ssst," wordt de grappenmaker tot de orde geroepen. „Kijk, dat moet er nog even uit," zegt dirigent Meijer voor hij, als laatste, naar het podium loopt.